Origen i evolució de la llengua catalana

És molt provable que hagueu sentit a dir que la llengua catalana és “cosina” o “bessona” de la llengua occitana; fins i tot també és possible que quan l’heu llegida o sentida parlar l’heu trobada molt propera. Us heu preguntat alguna vegada si algú s’ha interessat mai en sapiguer què hi ha de veritat rera els eufemismes “cosina” i “bessona”? Doncs sembla que a casa nostra no hi ha mai prous filòlegs i no ha sigut fins el 2007 amb la publicació del llibre Origen i evolució de la llengua catalana (La busca ed.) que s’ha arribat a dins del moll de l’os (alhora que es trencava aquesta mena de llei del silenci que regna sobre tot allò que tingui a veure amb l’occità… i el seu “bessó”).

El cert és que és tan fàcil com fer una simple comparació de la gramàtica històrica de la llengua catalana i la gramàtica històrica de la llengua occitana; el resultat és simple, senzill, i fins i tot inquietant pel que podria implicar: el català va ser un dialecte de l’occità al menys fins al segle XII. Pensem-ho; el Llenguadoc i la Catalunya Vella han estat units històricament des de que els romans van ocupar aquest tros de terra; després van estar units sota els mateixos reis visigots, i més tard sota els mateixos reis francs (fins que Jaume I va acceptar una frontera comuna amb el Regne de França el 1256… tot perdent definitivament pel Casal de Barcelona els comtats que tenia a Occitània): en total, són més de dotze segles d’història compartida (i llengua i costums…). Lògicament, la imposició de la frontera a les Corberes amb la signatura del Tractat de Corbeil va representar el punt d’inflexió en el que català i occità han derivat des de llavors separadament, però també ha sigut la responsable de que la llengua catalana segueixi fil per randa l’antiga frontera franco-catalana (només cal mirar un mapa  del català i un mapa de l’antigua ratlla per comprovar que ambdues línies coincideixen poble per poble).

El llibre també tracta sobre altres evolucions territorials, especialment les que han fet recular la nostra llengua a l’Aragó, on molts dialectes ribagorçans no serien sino parles catalanes més o menys castellanitzades…

origenoc.pdf

.


Anuncis

One thought on “Origen i evolució de la llengua catalana”

Deixa el teu comentari, opinió, o crítica.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s